Zânele roșcate


        
Odată mergeam cu bunicul pe câmp, și mi-a spus ca vulpile au cuib în trestii peste vãlcea. De atunci locul acela a început să-mi para atrăgător, ca și cum odată ce aș fi trecut peste micul șuvoi de apa, aș fi intrat pe un tărâm al zânelor. Și vroiam sa găsesc vulpile. 

                                                                             *  *  *

        Intr-o zi bătrânul a căzut așa cum cade un stejar falnic învins de taietorii de lemne. Mărunțica femeie rămăsese singura, și prezenta ei de abia dacă se mai simțea prin curtea devenita cam pustie. Nici măcar găinile nu mai erau pe acolo, căci se gândea ea ca i-ar fi fost prea greu sa se îngrijească singura de ele. Deci, duse au fost. Și iarna a trecut așa, cu vechea curte încremenită de ger, ceata, și o lipsa a vieții.

        A urmat primavara. Curtea începea sa se dezmorțească și femeia mișuna mai mult prin gradina și in alte cotloane ale curtii. Ceva se întâmpla sub cotețul gainilor. O vulpe a socotit ca ar fi cel mai bun loc pentru vizuina ei.  Găinile nu mai erau în coteț, dar de ce sa nu fie ea chiar dedesubt? A mirosit cumva liniștea stranie a curții și a găsit-o ca un loc propice. Cu timpul mormane de oase și resturi de la păsările infascate din curțile vecinilor au început sa se adune în jurul structurii de lemn. Oamenii au început sa se alarmeze vazand cum carnea lor dispare în felul asta. Au început să-și tot facă drum pe la vizuina vulpii încercând sa o ademenească la o cursa, sau falca otravita. Dar degeaba, căci vulpea parca le știa uneltirile și ocolea cu dibăcie toate capcanele.

        Vulpoiul mai apărea și el din când în când. Roscovanele erau zărite ocazional trecând strada, și furisandu-se prin curțile vecinilor. După un timp au apărut și vreo șase pui. Vulpile se jucau pe scările casei. Țopăiau în rondurile de flori. Nu se sinchiseau de mica ființă umană care isi mai făcea și ea de lucru prin curte. Femeia râdea. Noaptea, dănțuind ca niște iele, terfeleau ceapa și usturoiul din razoare. În curte era din nou viață.

        Oameni mai cu suflet au încercat sa ia legătura cu niște pădurari, sau organizații, ca și cum ar fi vrut sa spuna vulpilor cu frumosul: "Dragelor, locul vostru nu este aici, trebuie sa va ducem în alta parte..." Dar nu a ieșit nimic asa. Și situația a ajuns la primarie. Intr-un târziu, de cu noapte, un bărbat a venit cu o pușcă și s-a așezat la panda. A împușcat un pui. Femeia a fost instruită sa lase puiul unde a căzut, așa, ca o pilda pentru celelalte vulpi. Ca atunci când trupul neansufletit al unui trădător, se spune, s-ar atârna defăimător și fără reverenta pentru viata în centrul civic, sa fie văzut de toți, și sa nu se repete o fapta...

        Vulpea nu a îndurat prea mult sa lase trupul puiului ei acolo. A înțeles mesajul. Si-a luat puiul mort și pe cei vii și a parasit brusc, asa cum si venise, vizuina de sub cotețul găinilor. Poate ca a plecat în locul cu trestii... Vecinii s-au linistit. Si curtea a rămas din nou prea liniștita...



Comments

  1. Frumos ... continua sa scri. Nu te lasa cu urechea la ce spun altii.

    ReplyDelete
  2. Mersi, lectia asta am invatat-o mai demult...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Neclintire

Freedom

Dark and Light