Taine
Ma uit cumva pierdută la banca aceasta de langa gard, chiar în fata casei. O structura dintre cele mai simple: doua țevi și o blana deasupra, post și lintel. Intr-un timp un platan isi întindea crengile deasupra ei ca o umbrela, dar o furtuna l-a răpus; acum banca, mai îmbătrânită de cum o știam, e descoperită ploilor, vântului, și privirilor mele...
Cand lumea se aduna și stătea pe banca se știa fără nici un echivoc ca se ieșea "la taina."
"Hai la taina, " se auzea către seara când treburile erau pe terminate și lumea se mai relaxa.
Taina poveștilor omului și ale omenirii. Oamenii vorbeau despre ce au făcut peste zi, isi vărsau ofurile, sau mai vorbeau despre vremuri. Tot aici se aflau "tainele" satului: cine a mai murit, cine are nunta, sau botez, sau cine e cu cine. Era locul unde trebuia sa se afle tot. Când trecea cineva pe strada, urmau întrebări și răspunsuri:
"Dar a cui este?"
"A lu' cutare."
"Și pe cine ține?"
"Pe cutare."
"Dar stii ca are copil și cu cutare?"
"O fi..."
Dar la banca se aflau mai multe taine. Nu doar vestiri a lucrurilor cotidiene neștiute încă de toti. Ceva mai profund. Căci nu era vorba doar de lucrurile imediat vizibile ci și de cele mai ascunse, ale sufletului. La banca se produceau fisuri în carcasele omenești și tainele ieșeau afara, ca pana la urma intr-o comunitate restrânsă ca aceasta, nimic nu mai putea rămâne înăuntru. Și era bine ca sufletul omului dadea din când în când pe afara ca o pasare, căci cât puteai să-l ții în cingatori?
La banca se intalneau deopotriva adulti, copii, tineri. În funcție de grup taina avea specificul ei: taina existențiala, taina jocului, taina sărutului, taina dragostei, sau pur și simplu taina privirii și a tăcerii.
Si am intrat în taina privirii și a tăcerii...Și parca le cuprinde pe toate.
Comments
Post a Comment